Underhållning och dess olika former

Underhållning har funnits hur länge som helst och det finns i alla olika utföranden, allt från pantomim till konsert och teater.

Tv apparaten har varit en stor del av underhållningen från 1950 talet redan, det fanns endast en kanal att titta på, hela 1000 personer hade tv då. Året efter det så hade 10 000 personer skaffat tv och 1958 slog tv igenom då det sändes en fotbollsmatch och siffran steg till 150 000 personer att ha tv.

Olika typer av underhållning

Cirkus har nog alla varit på någon gång, man ser fram emot att se dansande hundar, sittande elefanter och stiliga, ståtliga hästar som springer i en ring. Vissa cirkusar har även vilda djur såsom lejon, zebror, lamor och så vidare. Man har akrobater som slänger sig i rep i luften, jonglörer som slänger bollar i luften och trixar. Det finns typer av utomhusunderhållning också, ett exempel är paintball eller minigolf. Man samlas ett gäng kompisar en härlig sommarkväll och tar en runda minigolf, man hejar, man buar, man skrattar om man har det allmänt trevligt. Att spela minigolf innebär att du spelar på en mindre byggd bana, du har hinder som du ska ta dig över för att sedan sätta bollen i hålet som är i slutet av banan, ju mindre slag du har desto bättre är det. Att gå på teater är en äldre variant av underhållning, det har funnits ett tag och lever än kvar även på 2000-talet.

Olika typer av underhållning

Många förknippar teater med Romeo och Julia, Shakespeare överlag kan jag tänka mig. Idag görs nya upplagor av de äldre teaterföreställningarna, vissa föreställning har gjort till långfilmer också. En teaterföreställning är ett sorts uppvisade av en berättelse med händelser, kärlek, intriger och känslor. Man avsätter ett gäng människor som är duktiga på att skådespela och lära sig manus som sedan spelar olika roller i en berättelse och detta görs på en teater scen. Några kända teaterscener i Sverige är Dramaten, kungliga operan, Stockholms stadsteater, Göta lejon och Göteborgs stadsteater. Youtube aktiverades år 2005, Youtube har blivit rankad till den 3:e mest använda webbplats, över 1 miljard videoklipp spelas upp och visas varje dag. Den siffran stiger, år 2010 sa Google att Youtube har över två miljarder visningar varje dag. Idag är Youtube en av Sveriges vanligaste plattform, man uppskattar att cirka 1,5 miljarder användare varje månad.
Idag använder många Youtube som en typ av videodagbok, man vloggar kallas det för. Kort och gott så filmar man kanske en eller flera dagar i sitt liv om saker man gör och så, sedan sätter sig ”vloggaren” och redigerar ihop en video som har kortats ner från 2 dagar till ett klipp på 30 minuter där det framgår vad personen i sig har gjort. Kanske har besökt läkaren av någon anledning, vloggaren filmar då i väntrummet och även efter besöket, sedan kanske vloggaren besöker en matbutik och ska handla då filmas det också. Detta är stor underhållning för många idag och är väldigt vanligt. Två stora och populära vloggare är Joakim Lundell (jockiboi) och Jonna Lundell.