Underhållning och dess olika former – internet och videospel

Dags för ännu en del i vår serie om underhållning i alla dess former och i denna del tänkte jag titta närmare på en form av underhållning som blivit väldig populär kanske främst bland barn och ungdomar dom senaste årtiondena men även många vuxna finner nog denna underhållning som både rolig, avkopplande och beroendeframkallande.

Lite historia

När jag växte upp på 1970 och 1980 talet var det populärt med arkadspel som Pacman och Space invaders och jag kommer ihåg att jag kunde spendera timmar vid dessa maskiner för att det var roligt, samtidigt när jag tittat tillbaka var det kanske ganska mycket slöseri med tid och pengar men huvudsaken var att just då att det var kul. Samtidigt under denna tid fick jag min första dator.

En Commodore 64 och som ni ser på bilden med en kassetspelare med flera band med olika spel på, för er som är yngre kan jag förstå att detta ser ut som stenåldern och jämfört med hur det ser ut idag så var denna teknik faktiskt stenåldern med långsamma laddningsprocesser men spelen var grymma och roliga och många var timmarna som spenderades vid teven och denna dator. Jag kommer även ihåg när jag fick mitt första handspel med donkey Kong omkring 1981 som gjorde att jag aldrig hade det tråkigt då jag kunde bära med mig spelet överallt.

Överlag under 1980 talet när jag växte upp var just spelmarknaden

Överlag under 1980 talet när jag växte upp var just spelmarknaden på kraftig uppgång och det lanserade många nyheter som till exempel spelkonsoler från Atari och dom ovan nämnda hemdatorerna med Commodore 64 som faktiskt är en av dom mest sålda datorerna genom tiderna och som hade mer än 1000 olika spel. Under andra halvan på 1980 talet kom Atari 520St och Amiga 1000 som båda hade egna operationssystem och betydligt kraftigare processor än tidigare. Dessa båda märken kämpade om herraväldet en bit in på 1990 talet då Windows blivit tillräckligt duktiga på att hantera datorspelen. Många av dom klassiska spelen från denna tid finns fortfarande och kan fortfarande spelas med en emulator och några av dom riktiga storsäljarna under 90 talets början var spel som Doom, Myst, Monkey Island och Half Life, själv kommer jag ihåg att under 90 talets början var helt fast i ett spel som hette Civilization som gick ut på att bygga upp städer och känslan att vara mitt i historien och styra och ställa och utveckla sitt land var ungefär som att vara statsminister vilket jag tror var bra mycket enklare i dataspelsvärlden än i verkligheten.

Spelkonsolerna och hemdatorerna har utvecklats enormt sen dom första åren och idag är möjligheterna att kunna spela olika spel och roa sig oändligt många och tillgängligheten till olika spel är idag obegränsad och alternativen många och idag kan man roa sig gratis på olika spelsidor eller sociala sidor som till exempel Facebook, eller så kan man spela olika spel direkt i telefonen. Man kan även som förr i tiden köpa spelkonsoler som till exempel X-box eller Nintendo och man kan spela ensam som jag gjorde mestadels när jag växte upp eller med och mot andra spelare vilket kan göra det både roligare och mer utmanande. Även om jag idag är äldre så spelar jag än idag gärna spel via Xbox och då gärna Fifa17 och 18 tillsammans med vänner, eller så spelar jag gärna ensam på megaspel, pokerstars och Facebook för att underhålla mig.

E-sport

E-sport

Mitt intresse för olika spel föddes tidigt och om jag idag var ung så är det inte helt omöjligt att jag skulle syssla med E-sport som idag är en av dom snabbast växande sporterna i Sverige även om den inte riktigt är erkänd som en sport ännu av riksidrottsförbundet då dom inte är riktigt säkra på att spela TV-spel, datorspel, mobilspel eller virtual reality spel är så fysiskt. I den absoluta världstoppen finns spelare som utför fler än 400 knapptryckningar och beslut i minuten. När en match tar en till två timmar krävs det mycket uthållighet för att orka utföra så många rörelser under längre tid. Toppspelare i hela världen står också enade bakom det faktum att man som spelare måste vara aktiv och motionera för att kunna prestera på topp. För mig är det självklart att E-sport är en sport som samtidigt är väldigt roligt att syssla med och att kunna delta i olika tävlingar mot andra över hela världen med otroliga priser som till i exempel i Dota 2 tävlingen som hade en total prissumma på över 18 miljoner dollar. Med spel som starcraft, warcraft och hearthstone lockas fler och fler ungdomar men även äldre till E-sportvärlden och det finns siffror som visar att omkring 191 miljoner runt om i världen spelar eller följer e-sport mer än fyra dagar i veckan och av dessa är 29% kvinnor vilket visar att dataspel och videospel är en utmärkt underhållningsform för alla åldrar och kön.