Pokémon Go

Pokémon är en japansk skapelse, den ansvariga utvecklaren Satoshi Tajiri inspirerades av en barndomsfascination med att samla in småkryp. De första Pokémon-spelen innehöll 151 Pokémon och med fångstfrasen “måste fånga dem alla” uppmanade spelare att slutföra sitt uppdrag. Uppgiften att fånga dem blev allt svårare genom det successivt lades till Pokémons i spelet och i den sjätte generationen av spelet så fanns 720 stycken. Nintendo fruktade att konceptet inte skulle locka spelare i väst men genom tv-animeserien väcktes intresset. Ash och Pikachu blev jättepopulära. Efter tv-succén så lanserades Pokémons in alla former och på alla sätt, från gosedjur till dockor och utklädningsoutfits för vuxna. Konceptet Pokémon Go började faktiskt som ett första april skämt 2014 i Niantic som då ägdes av Google.

Bakgrunden och succén

Rötterna från Pokémon Go går tillbaka till 1995 när man lanserade “Meridian 59”, det första tredimensionella rollspelet online. 2015 meddelade The Pokémon Company att Niantic och Nintendo arbetade tillsammans för att ta fram Pokémon Go. Nintendo gick med på att skapa en YouTube-video som tillkännagav Pokémon Challenge, en Google Maps-baserad sökning efter Pokémon som skulle belöna de mest flitiga jägarna med titeln Pokémon Master. Det var Pokémon Go´s födelse. Första gången världen fick se och lära sig om Pokémon Go var genom en Super Bowl-annons i januari 2016. Det var då utformat för att fira 20-årsdagen av de första Pokémon-spelen för Nintendo Game Boy. Pokémon Go är ett platsbaserat spel som har vad man kallar en förstärkt verklighet. Det släpptes i juli 2016 i Sverige.

Överbelastade servrar

När spelet släpptes först i USA så överbelastades  Niantics servrar av alla som ville prova spelet. Man hade inte förväntat sig det och det ledde till en försenad internationell lansering Det finns även ett armband man kan köpa som heter Pokémon Go Plus, det släpptes några månader efter själva spelet. Armbandet använder sig av bluetooth från mobilen för att ansluta sig och det signaler med en liten lampa när det finns en Pokémon i närheten. Spelet går ut på att man med en avatar över en verklig karta (tack vare GPS) ska träna, fånga och strida med virtuella Pokémons som kan dyka upp vart som helst där man befinner sig. Man använder sig av smartphonens kamera och GPS.

Gym och stops

På massor med plater runt om i världen finns så kallade PokéStops som man kan använda för att samla Pokéballs och övriga spelartiklar. När man ser en Pokémon på kartan i mobilen så kan man klicka på den. Då kommer den att visas i förstorad verklighet och med hjälp av mobilens kamera kan man kasta bollar på den tills man lyckats fånga den. Själva spelet i sig är gratis att ladda ner och att spela men det erbjuds olika köp inom spelet. Det finns en populär händelse i spelet som kallas raid, då slåss man i ett gym. Oftast kan det finnas lokala grupper på facebook för Pokémon Go där det skrivs när det är en raid på gång och vart. Det förkommer ofta att spelare klarar att ta legendariska typer av Pokémons vid dessa

Gym och stops