Kortspel

Kortspel är ett slags bordsspel där man använder sig av en kortlek för att spela. Det är inte helt klart vem som uppfann det första kortspelet men man tror att där det började spelas kort först var i Kina för att sedan även bli populärt i Europa på 1300-talet tack vare att det var många från just Asien som åkte på handelsresor till Europa. Det finns idag mängder med olika kortspel och folk runt om hela världen spelar kort vanligen för nöjesskull med sina nära och kära men det förekommer också att man spelar olika kortspel på en lite seriösare nivå, där det är möjligt att vinna pengar om man är tillräckligt duktig.

3 roliga kortspel

3 roliga kortspel

Femhundra är ett rummy-spel som kan spelas från 2 till 8 personer. Spelet går ut på att samla 500 poäng och när man har gjort det så har man vunnit. För att få poäng under varje omgång så gäller det att kunna bli av med korten på handen vilket man blir om man lyckas bilda bra kombinationer med korten. I femhundra måste en kombination bestå av minst 3 kort men gärna fler än så om det är möjligt. Under spelet så finns det tre steg att följa vilket ser ut som följande: 1. Det börjar med att man får dra ett kort, antingen kortet som ligger överst i korthögen eller så tar man kortet som ligger överst i spelhögen. För att spelet ska gå vidare så måste man varje omgång avsluta med att lägga ner ett kort i spelhögen. Det är också okej att plocka upp hela spelhögen men då måste man kunna lägga ner en kombination direkt. 2. Sedan är det dags att börja skapa kombinationer. 3. Det tredje och sista steget handlar om att det sista man bör göra efter varje omgång är att slänga ett kort i spelhögen och när man har gjort det så går turen över till nästa spelare.

Vändtia är ett enkelt kortspel och kan därför spelas av de flesta oavsett hur gammal man är. Spelet är simpelt eftersom reglerna är relativt enkla och går därför fort att lära sig samtidigt som det är en spel där varje omgång går snabbt att spela. Spelet går ut på att bli av med alla sina kort och när man har blivit av med alla kort så står man slutligen som vinnare. Varje spelare ska alltid ha tre kort på handen samt nio kort som ligger på bordet och det gäller att bli av med alla kort för att vinna spelet.

Blackjack eller 21 som kortspelet också kallas kan på många sätt likna ett pokerspel men det finns vissa skillnader. Den stora skillnaden är att man i Blackjack inte spelar mot andra spelare som man gör i poker utan det hela handlar istället om att spela mot en dealer. Målet med kortspelet är att komma så nära 21 som det är möjligt. Under spelomgången så blir både en själv och dealern tilldelade två kort var och det gäller då att komma så nära 21 som möjligt.