Filmkväll med tema

En grej som är så enkelt att styra upp men ändå så fantastiskt roligt är att anordna filmkvällar med tema. Det spelar ingen roll om man är ett kompisgäng eller en familj, man anpassar bara temat efter vilka som är med. Vi brukar göra så att vi bestämmer en lördag och sen temat och då får den som är värd (om man är ett kompisgäng) ansvara för planering och inköp och filmval. Gästerna kommer alltså inte att veta innan vad de ska äta och vilka två filmer som ska kollas på.

Följ temat hela vägen

Temat på maten ska följa temat på filmerna. Hela linjen ska ha samma tema och roligt kan det ju vara om man kanske klär sig utöver temat eller har nån aktivitet som matchar. Jag tänkte jag kunde berätta hur vi gjorde det senast. Det var min tur att anordna och jag hade dragit en lapp med temat Island. Det blev jag jätteglad över eftersom jag har varit på Island och älskar det landet! Tror nästan att jag hade lanerat in hela filmkvällen på en kvart, jag var så taggad!Om vi börjar med maten så valde jag att tillaga en lammstek med örtkryddor och potatisgratäng. På Island är de verkligen helt otroliga på att tillaga lamm och det smakar aldrig kofta som många är rädda för. Gjorde även en enkel efterrätt på skyr med grädde och färska bär. Men jag satsade på mer ätbart än det, det finns nämligen ett godis man bara inte kan missa om man är på Island, nämligen deras lakrits. Den är helt gudomlig, gillar man lakrits kommer man älska Djöflar och Djúpur.Djöflar är en mjuk och extremt salt godis med lakritsfyllning. Djúpur är en ljuvlig bit med mjuk lakrits omgiven av mjölkchoklad, mixen av de båda är helt perfekt.

Korpar och homosexualitet

Så kommer vi till filmerna då, det var inga barn med i sällskapet ska tilläggas. Den första jag valde var 101 Reykjavik som är en annorlunda kärlekskomedi om 30-åriga Hlynur som fortfarande bor hemma hos sin mamma. Hans dagar består av att dricka och surfa på nätet tills hans mammas spanska danslärarinna Lola flyttar in. På nyårsafton när mamman är ute så hamnar han i säng med danslärarinnan, men upptäcker snart att han delar mer än hus med sin mor. Det är en annorlunda film och den lämnar en med tankar efteråt. Den andra filmen jag valde var en gammal typisk isländsk film, dramat/actionfilmen Korpen flyger. Filmen är isländsk-svensk från 1984. Handlingen utspelar sig på vikingatiden. En liten irländsk pojke får se ett gäng vikingar döda hans familj. Som vuxen beger han sig till Island för att kräva hämnd och hämta hem sin bortrövade syster. Filmen är grym och blodig men väldigt bra och man får en känsla av hur det var på den tiden.

Korpar och homosexualitet

Det sista man gör innan kvällen är över är att dra lappar, först om vem som är värd nästa gång och sedan temat. Endera får alla skriva två eller tre teman och lägga i en burk eller så kommer man gemensamt fram till vilka olika teman man skriver och lägger dessa i burken.