Brädspel

Några av de roligaste stunderna från min barndom och ungdom var när vi spelade brädspel. Fredagskvällar brukade vi alltid äta endera pizza eller kycklingsallad. På den tiden så var kyckling väldigt dyrt så kyckling var lite av en lyxrätt och jag älskade det. Allt var så avslappnat med tända ljus och hela familjen tillsammans. Efter middagen brukade vi alltid spela något spel. Vi hade våra favoriter men varierade ändå rätt mycket. Några av favoriterna var Försvunna diamanten, Cluedo, Monopol, Fia med knuff och så det bästa av dem alla – Trivial Pursuit, eller TP rätt och slätt.

Fredagsmys

Samtidigt som vi spelade åt vi ofta ostbågar och smågodis, det var inga enorma mägder som man ofta ser att familjer äter nu för tiden. Men det räckte gott och väl åt oss alla. Vi åt aldrig godis på andra dagar än just fredagar. Det var liksom en bra dag där skol- och arbetsveckan kunde avrundas och ingen av oss hade några träningar. Inte ens pappa som annars tränade jättemycket. Monopol och Försvunna diamanten var nog de första spelen vi fastnade för, jag tror till och med att vi har kvar dessa spel än idag. Det är ju spel som liksom är obundna av tiden. Trivial Pursuit däremot har ju en del frågor som är kopplade till den tid och det år som det är producerat så det vi använde då är på många sätt utgången idag. Däremot kan man behålla spelplanen och bara köpa frågorna nya. Det finns att köpa nya frågor nästan varje år och man kan även köpa olika intriktningar på frågorna om man skulle vilja variera sig. Om man vill hålla nere priset på spelet som är rätt dyrt så kan man leta efter det på second hand-affärer och loppisar. Har man tur så hittar man ett spel för en billig penning. Är det så att frågorna visar sig vara för gamla så kan man rensa ut eftersom de gamla kommer upp, det finns ju alltid frågor som inte är tidsbudna också.

Fredagsmys

Köp på second hand

Sen kan man helt enkelt komplettera med ett  nytt packe med frågekort. De finns förmodligen i alla leksakaffärer. En annan idé är att söka på nätet och köpa online, där man man både finna begagnade och nya. I TP kan man spela både mot varandra och i lag om två och två, därför passar det även jättebra om man är ett större sällskap. Varför inte införa TP-kampen med några vänner? God mat och spel och så är man hos olika familjer varje gång. Kanske vinnarna kan få något speciellt som pris? Hur går spelet till då? Jo man flyttar runt sin spelpjäs efter att ha slagit med en tärning. Sedan svarar man på de frågor som uppkommer i de olika kategorierna. De sex kategorierna är Geografi (blå), Underhållning (rosa), Historia (gul), Natur/Vetenskap (grön), Sport/Fritid (orange) samt Kultur/Litteratur (brun). Svarar man rätt på vissa utvalda platser så får man en tårtbit för den färg man klarar. Sen ska man försöka fylla sin spelpjäs med alla färger och ta sig in till mitten till mål. Svarar man då rätt på den avgörande frågan så vinner man.